PsihoBlog - Idei și articole

Cultul salvatorului

18/04/2023

O postare de acum vreo lună de-ale unei prietene m-a pus pe gânduri. Era despre cum anumite construcții precum 'sinele divin' ajung să fie folosite ca bilet de intrare și de reclamă în psihoterapie (la noi cel puțin). 

Aud și eu, în cabinet și nu numai, cum diverși psihologi, consilieri, coachi sau ghizi spirituali, care fac promisiuni și oferă sfaturi despre trei pași spre viața perfectă, te învață cum să fii autentic și să-ți atingi potențialul, despre vibrații și descoperirea sinelui divin, curățarea casei de entități și altele asemenea, sunt din ce în ce mai prezenți. 

Mă uimește fenomenul și cred că este cel puțin discutabil în ce măsură aceste metode și promisiuni de vindecare au legătură cu psihologia și psihoterapia.

Încercând să înțeleg mai bine ce ne-ar motiva să răspundem acestor promisiuni, m-am dus cu gândul la legende, mituri și nevoia noastră de magie și mister. În fiecare legendă vom găsi câteva elemente ce o construiesc - lupta binelui (fortele vieții) cu răul (forțele morții), drumului eroului încercat spre maturizare și reușita acestuia de a-și păstra valorile chiar cu prețul propriei vieți, prezența unui personaj negativ - reprezentantul tuturor forțelor nedorite și disprețuite - care este pedepsit de soartă cu izgonirea din paradis sau cu moartea, învățături despre viață și valorile ei dezirabile și moartea ca o pedeapsă, izbăvirea binelui asupra răului, etc. 

Inspirația pentru aceste legende și lupta între forțe opuse nu cred că ne sunt străine. Dacă ne uităm cu atenție, le putem observa în noi înșine la tot pasul, de la situațiile cele mai insignifiante până la cele mai importante. Pe drumul spre maturizare, eroul suferă multe transformări și este izbit de realitatea dură pe care nu o cunoaștea până atunci. Iar în cea mai neagră și fără de ieșire situație, acesta întâlnește un personaj care-i sare în ajutor. Ajutorul vine și ca răsplată pentru puritatea și bunătatea pe care eroul reușește să și le păstreze, necontaminat de adversitatea mediului cu care se confruntă. De obicei acest ajutor ia forma unei combinații de elemente lumești cu puteri supranaturale, precum un cal care are puteri magice și poate să sară văi și munți, imun la forțele distrugătoare ale naturii. 

Făcând paralelă cu prezentul și discuția despre salvatorii care promit vindecarea, nevoia noastră de cineva sau ceva mai mare decât noi, atotputernic și atotștiutor, cineva care să ne protejeze de cele mai apăsătoare angoase și cele mai negre abisuri devine de înțeles. Iar salvatorul nu poate fi un om oarecare, știm că un om 'obișnuit' nu are capacități supranaturale care să poată ține piept forțelor distructive. El trebuie să fi parcurs drumul la limita supraviețuirii spre maturizare și cunoaștere. Să poarte un anumit mister, un element necunoscut. Acesta trebuie să fie un dumnezeu, sau un om care a traversat iadul și a răzbit, un înțelept care a descoperit și căpătat o înțelegere la care noi nu putem avea încă acces - în ochii unui adult, sau un părinte - în ochii unui copil.

Ajutorul și adăpostul de care avem nevoie pot lua multe forme - unii se adăpostesc la poalele religiilor de tot felul, alții devin agnostici, atei sau nihiliști, unii își dedică viața oferind ajutor, alții se izolează de oameni, unii supraviețuiesc cum au învățat și nu își pun întrebări pe când alții sunt copleșiți de prea multe necunoscute, etc. 

Lăsând deoparte libertatea sau putința fiecăruia de a alege în ce crede, psihologia este o știință, se ocupă cu studiul științific al funcționării minții umane și al comportamentului, foarte pe scurt spus. Iar știința nu se modifică în funcție de credințele personale sau de capacitatea noastră de înțelegere. 

Mă bucură interesul tot mai mare în ultimii ani pentru acest domeniu, cu siguranță ajută la evoluția și extinderea înțelegerii asupra funcționării noastre ca indivizi și în relațiile cu ceilalți și, mai sper eu, la construirea unei lumi mai bune. A înțelege ce sunt și ce înseamnă forțele interne cu care ne confruntăm ne oferă șansa ca acestea să nu devină destinul nostru. 

Psihologia este un domeniu foarte complex ce nu poate fi explicat în comentarii pe Facebook, în reclame despre șapte pași spre a deveni un milionar fericit, în explicații despre traume și în promisiuni de vindecare în zece ședințe. 

Eroul pornește în călătoria sa uitându-se în interior, explorând, înțelegând, îmblânzind și controlând 'forțele răului', atât de utile maturizării și supraviețuirii.