Psihoterapia de grup: o introducere
06/02/2023Atât psihoterapia individuală cât și cea de grup pot avea o mulțime de beneficii în elaborarea și rezolvarea unor probleme cu care ne confruntăm. Să vedem, pe scurt, care sunt particularitățile psihoterapiei de grup.
La ce să mă aștept?
Grupul de terapie poate fi condus de unul sau mai mulți terapeuți și poate fi format din 5 până la aproximativ 15 persoane. Numărul membrilor depinde și de natura grupului (de suport, ateliere de învățare pentru copii, etc). Participanții pot alege să participe și la sesiunile individuale de terapie în paralel cu grupul sau doar la sesiunile de grup.
Unele grupuri sunt construite pentru a adresa o dificultate specifică precum depresia, anxietatea, atacurile de panică, obezitatea, anxietatea socială, abuzul de substanțe, etc. Altele vizează problematici mai generale cum ar fi singuratatea, pierderea cuiva apropiat, furia, dificultăți la locul de muncă sau în relațiile apropiate, etc.
Care sunt beneficiile unui grup de terapie?
Poate fi intimidant să te gândești că vei fi într-un grup cu oameni necunoscuți, dar participarea împreună cu alții la terapie are beneficii pe care psihoterapia individuală nu le atinge. Se întâmplă des ca participanții să fie surprinși de cât de profitabil și satisfăcător poate fi efortul de a face parte dintr-un grup.
Un grup coeziv poate deveni o importantă sursă de suport și înțelegere. Mulți oameni se confruntă cu dificultăți psihologice însă puțini au ocazia să vorbească despre ele. Cei care încep terapia de grup pot avea sentimentul profund că nu au nimic valoros de oferit celorlalți, se simt demoralizați și izolați în propria lor realitate. Poate că multă vreme s-au simțit o povară pentru ceilalți iar experiența descoperirii că pot fi importanți și valoroși pentru alții este, cel puțin, eliberatoare și reparatorie.
Membrii grupului pot oferi ajutor celorlalți în procesul terapeutic prin susținere, înțelegere, ascultare, reasigurări și împărtășirea unor probleme similare. Terapia de grup creează spațiul în care participanții pot câștiga oferind, nu doar primind ajutor, în timp ce beneficiază de valoarea intrinsecă a actului dăruirii.
Și expunerea la diversitate ne poate învăța lecții valoroase. Oamenii au personalități diferite, provin din medii diferite, se confruntă cu situații particulare iar viziunile lor asupra vieții sunt variate. Observând cum funcționează înțelegerea celorlalți, putem descoperi noi resurse de înțelegere și elaborare ale propriilor probleme.
Grup deschis sau închis
Un grup deschis este acela în care noi membrii se pot alatura grupului în orice moment. În grupul închis, participanții raman aceiași iar terapia durează un număr predefinit de ședințe, de obicei 10-12, și se concentrează pe o problemă specifică.
Primele câteva sesiuni ale unui nou grup pot fi mai instabile, pot exista ajustări și schimbări pentru că se întâmplă ca unii oameni să renunțe și atunci vor fi înlocuiți cu noi membrii.
Mărimea grupului
Grupurile mai mici, 5-8 participanți, pot avea avantajul că oferă mai mult timp fiecărui membru pentru participare activă, pe când grupurile mai mari au parte de mai multă diversitate și mai multe perspective.
Confidențialitate
Una dintre cele mai importante reguli ale terapiei de grup este păstrarea confidențialității. Cu toate că toți membrii sunt informați despre acest aspect în interviul individual, nu există garanții ale menținerii acestei intimității. Totusi, alegerea și instruirea membrilor este una dintre cele mai importante etape ale formarii unui grup de terapie. Interviurile preliminare vizează informarea și evaluarea membrilor, terapeutul având responsabilitatea de a minimiza posibile neînțelegeri și așteptări nerealiste și de a se asigura, pe tot parcursul vieții grupului, că se respectă cadrul de lucru.
Care este rolul psihoterapeutului?
Unul dintre cele mai importante este alegerea membrilor grupului. Grupurile în care participanții se confruntă cu dificultăți asemănătoare și provin din același mediu social au șanse mai mari de reușită.
De asemenea, administrarea grupului este de o importanță majoră. Terapeutul de grup are responsabilitatea de a oferi și de a menține un spațiu terapeutic, în care limitele și regulile să fie respectate.
Terapeutul îl ajută pe fiecare participant în parte să se pregătească pentru participarea la grup: să ofere informații și să răspundă la întrebări, să analizeze motivația de a participa, să explice regulile și să traseze așteptări realiste.
In grup, terapeutul este văzut ca un participant, are capacitatea de a influența și de a se lăsa influențat de grup, la fel ca oricare alt membru. El urmărește procesul și, când este necesar, intervine pentru a menține limitele sau pentru a sublinia anumite aspecte. Prin rolul de observator, poate identifica și atrage atenția asupra unor probleme și conflicte, cu scopul de a menține un spațiu terapeutic sigur pentru toți membrii grupului.